Sziget 2016 – Dag 1: Die Antwoord en The Chemical Brothers verjagen de regen en kickstarten het feest!

Sziget2016

Iedere augustus verandert de Hongaarse hoofdstad Boedapest in een hemel voor festivalliefhebbers. Een gehele week staat een eiland in het midden van de Donau in het teken van het Sziget Festival, alwaar dit jaar zo’n 415.000 bezoekers acts als The Chemical Brothers, Rihanna, SIA, Manu Chao en Muse zullen zien. En als deze diverse grote acts je nog niet weten te overtuigen, doen de rare, verrassende, swingende of rockende artiesten op een van de 50+ podia dat wel! Wij zijn er dit jaar weer bij om verslag te doen; zo live als mogelijk via onze twitter-account en hier op de website als blog per festivaldag.

Het duurt dit jaar wat langer voordat we het terrein op kunnen; er is een verdacht pakketje gevonden en het eiland is door de politie afgesloten. Het blijkt vrij rap loos alarm en de stroom mensen mag de festivalbandjes op gaan halen. Dit duurt iets langer dan andere jaren, omdat er paspoorten gescanned moeten worden, zodat de bandjes via een chip aan de persoon gelinkt zijn.

Hierdoor vallen we net op tijd binnen om Marky Ramone op het main stage aan het werk te zien. Helaas is er maar een ding niet futloos aan het optreden en dat is zijn grote bos haar. Heen en weer rennen en ‘I don’t care’ roepen maakt het nog geen punk, als de energie ontbreekt. We lopen dus snel door om het terrein te ontdekken, totdat het gaat regenen en we schuilen bij een random tentje waar een DJ binnen no time een grote groep mensen mag vermaken. Dit soort feestjes maken Sziget zo mooi; met erg gemoedelijke, like-minded en open-minded mensen maximaal feesten op een onbekende DJ.

Maar natuurlijk zijn er ook grote namen te vinden; we begeven ons na de regenbui naar het mainstage om naar Skunk Anansie te kijken. Helaas vallen er hier nog steeds wat drupjes en lijkt Skin wat minder energie te brengen dan normaal. Gelukkig gebeurt dat hierna bij Die Antwoord wel. Naast de excentrieke verschijning en show, zijn ook de rauwe Zuid-Afrikaanse teksten even wennen. Ze worden ondersteunt door beukende beats vol bas, waardoor het een dansbaar en energiek mengelmoesje wordt. Een match made in heaven met Sziget, dat erg lekker gaat op deze act.

Als afsluiter van het hoofdpodium staat The Chemical Brothers geprogrammeerd. Geen onbekende van Sziget en een logische keuze; vorig jaar verscheen het album Born in the Echoes en dat lijkt nu pas goed te landen. Er wordt geopend met Hey Boy, Hey Girl en van begin tot einde vliegen de elektronische hits om de oren. Een perfecte overgang om dansend te nacht in te gaan bij een van de vele tenten. Wij eindigen in het Colloseum -een grote ronde, gebouwd met pallets- waar we de tijd vergeten en geen idee hebben wie er fijne techno staat te draaien..

Morgen de 2e dag, waar het hopelijk lekker weer wordt en we los kunnen gaan op oa Rico & Sticks, Jake Bugg en Rihanna.